2020. február 27., csütörtök

Migránsok - lábjegyzet egy lakossági fórum margójára

Nemrég részt vettem egy lakossági fórumon Magyarkanizsán. A fórumot ellenzékiek szervezték, a téma a migránskérdés volt. Érdekelt a téma és egyszerű polgárként elmentem, beültem az utolsó padsorba majd végighallgattam a felszólalásokat. Először a községi illetékeseket, majd a polgárokat. A fórum 2 órát tartott. Az első másfél óra komoly mellébeszélés volt, csak az utolsó fél óra volt érdemben célratörő. Ezek alapján fogalmaztam meg pár gondolatot, lábjegyzetet. 

A migránskérdés megoldásához nincsen meg a kellő politikai akarat. Belgrádnak nincsen stratégiája a migrációk kezelésére. A majd csak egyszer tovább mennek, mi meg addig költjük az utánuk kapott pénzt hozzáállás nem működik. Lezárult az út Bosznia, Horvátország, Magyarország felé. Nincs hova és hogyan tovább menni, vagyis itt fognak az emberek ragadni. Mi volna a megoldás? Le kellene "zárni" a déli határt, az országon belül pedig "zárt" jellegű befogadó központokat kell kialakítani ahova el kell szállítani mindazokat akik illegálisan tartózkodnak településeinken.

A fórumon tapasztalt hozzáállás nem hoz jót. Mert mi vagyunk az egyetlenek csak mi teszünk valamit, visszaüt. Elsősorban azért mert ez nem igaz  (leszavazták az MNT ülésén a beterjesztést amiben tiltakozunk a migránsok elhelyezését a magyar  többségű településeken és kérjük elszállításukat, vagy a migráns kérdésben történt csúfos haladó leszavazás Szabadkán, majd a koalícióban maradás, hallgatás a parlamentben egészen a választásokig, nem hívta össze Pásztor István a tartományi közbiztonsági tanácsot migránsügyben holott 123 Majdán - Rábé lakos kérte ezt beadványban + parlamenti képviselő), másodsorban ezt mi magyarok csak akkor tudjuk erősen képviselni ha ebben egységesek vagyunk. A harmadik tétel ami kell a sikerhez az a közösséghez való hűség, érdekeinek előtérbe helyezése. El kell felejteni a haladó koalíciós partnerhez való igazódási / megfelelési kényszert. Még Jézus is azt mondta nem lehet egyszerre két urat szolgálni. A Belügyminisztérium képviselőjének elmaradása pedig jelzésértékű. 

1 megjegyzés: