2016. március 2., szerda

Hol tart a szerbiai vagyon-visszaszármaztatás?

Hol tart a szerbiai vagyon-visszaszármaztatás?

A közelmúltban már többször is beszéltem arról hol is tart a szerbiai vagyon-visszaszármaztatás. Felszólalásaimban rendszeresen arról számoltam be milyen nagy a lemaradás és milyen vontatottan működik, valójában nem működik, az a gyakorlatban. Beszéltem arról is milyen nagy átverés az az állítás, hogy a vajdasági magyar érdekképviselet hatalmas sikert ért el a rehabilitációs és a vagyon-visszaszármaztatás esetében. Konkrét adatokat, bírósági döntések számát mutattam be egy-egy nyilvános felszólalásomban. Ezekről a tényekről nem igazán szeretnek tudomást venni azok akik ezt megfelelő fórumokon szóvá tudnák tenni Belgrád-Budapest-Brüsszel viszonylatban. Pedig most nagy szükség volna rá!

Mert úgy néz ki Szerbia továbbra is cinkos lapokkal játszik. Bár ez EU út vállalásával elfogadta a vagyon-visszaszármaztatás kötelezettségét, a gyakorlatban megtesz mindent annak érdekében, hogy erre ne kerüljön sor. Húzza az időt és görgeti maga előtt a valós kárpótlás kezdetét. Először a rehabilitációs és vagyon-visszaszármaztatás rendelkezéseinek ellentmondásai és elkésett alkalmazása miatt sok embert kizártak a kárpótlásból (különösen Csúrog-Zsablya-Mozsor magyarjainak esetében), másodszor elhalasztották az anyagi kárpótlás kifizetésének kezdetét, és harmadsorra a földtörvény módosításával teljesen felülírták a természetbeni és a földcsere alapon történő vagyon-visszaszármaztatást. 

Talán említenem sem kell, ehhez a szerb kormányban ülő magyarjaink is hozzájárultak. Mintha elfelejtették volna, hogy elsősorban a közösségünk és nem a szerb állam érdekeit kellene, hogy képviseljék.

Ilyen szempontból üdítően hatott a 2016-02-29-i VRTV Napjaink c.műsorban bemutatott riport. Kellő részletességgel, több félt megszólító, akár kordokumentumnak is megfelelő tájékoztatást kaphatott az ez iránt érdeklődő néző.


Ezért mindenkinek aki a blogomra látogat, azt merem ajánlani nézze meg ezt a mindössze húsz perces videót.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése