2012. november 10., szombat

A "SIKERTÖRTÉNET" SZÁMOKBAN

Egy éve ahogyan elfogadták a szerbiai szkupstinában a rehabilitálási és a vagyon-visszaszármaztatási törvényt. A VMDK, más magyar pártokkal és civil szervezetekkel közösen  már akkor figyelmeztett a két törvény diszkriminatív, megbélyegző és ellentmondásos rendelkezéseire. Ennek ellenére az egypárt parlamenti képviselői megszavazták őket. Most konkrét számokon keresztül láthatjük, sajnos, igazunk volt. Azt is tapasztalhatjuk milyen vonaglottan történik a vagyon-visszaszármaztatási törvény alkalmazása. Arról már írtam a blogomon1, hogy a szabadkai bíróságon egy év leforgása alatt csak 19O rehabilitálási kérvényt adtak át, ebből 88-at dolgoztak fel ezidáig. Hogy ebből mennyi a sikeres és mennyi a magyar, még nem tudni. Ha tudjuk, hogy rehabilitálás nélkül nincsen vagyon-visszaszármáztatás, akkor az adatok magukért beszélnek. 
Egy, a Magyar Szóban közölt  cikk  2  érdekes adatokat tesz közzé, idézet: "Milan Uzelac, a szabadkai egyesület elnöke elmondta, Észak-Bácskában eddig összesen 721 igénylést adtak át, ebből Szabadkán 207, Topolyán 155, Zentán 196, Kanizsán 67, Adán pedig 96 kérelmet nyújtottak be."  Tehát, a nagyobb részt magyar lakta településekről egy év alatt összesen 721 igénylés érkezett! 
Ez nagyon kevés, ha tudjuk azt, hogy egyes becslések szerint 3 a vajdasági magyarságnak kb. 100.000 hektár termőföldet kell visszaadnia az államnak. Itt is csak, mint a rehabilitálási adatoknál, feltételezhetjük mennyi magyar van a kérelmezők között, és azt sem tudjuk milyen időszakra vonatkoznak a kérelmek, hiszen a titói rendszer több ízben is végzett vagyon elkobzásokat.
A vagyon-visszaszármaztatási törvény értelmében még EGY év áll a károsultak rendelkezésére, hogy beadják az igénylésüket. Utána elvesztik  jogosúltságukat a vagyon-visszaszármaztatásra.
A számok tükrében felmerül a kérdés, ez volna az eredménye annak a nagy "sikertörténetnek" és az "egyenes" kiállásnak az egypárt és a  magyarországi politikum részéről? Vagy netán az egypárt részéről Budapesten félreinformálás történt?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése