2016. szeptember 30., péntek

A VAT "hagyományos" jelképeiről- O "tradicionalnim" simbolima Vojvodine

2.     ПРЕДЛОГ ПОКРАЈИНСКЕ СКУПШТИНСКЕ ОДЛУКЕ О ИЗГЛЕДУ И КОРИШЋЕЊУ СИМБОЛА И ТРАДИЦИОНАЛНИХ СИМБОЛА АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ ВОЈВОДИНЕ

АРОН ЧОНКА:
Захваљујем, господине председавајући.
Заиста је интересантно да, али вероватно је само једна случајност, да обично када ја дођем на ред господина Пастора нема у сали. Вероватно је то једна случајност.
Сада бих желео само да кажем нешто, ту смо чули колегинице које су говориле о симболима одређених региона, па само једна опаска, сви ти народи у Швајцарској су уставотворни народи, а код нас као што се зна постоје мањинске заједнице које се не убрајају у уставотворне народе, па је то нека мала разлика. Демократка заједница војвођанских Мађара не може да подржи Предлог покрајинске скупштинске одлуке о изгледу и коришћењу симбола и традиционалних симбола АП Војводине, из једног суштинског разлога, овај Предлог се заправо наслања на једну одлуку, на један Статут који је на одредбу Статута који је донешен кроз лоше политичке компромисе и у добром делу садржи неко фабриковање историје. И занимљиво је било чути и то да се морамо придржавати Статута, па ако се придржавамо Статута и спроводимо оно што у Статуту пише, онда су заиста посланици Лиге социјалдемократа Војводине у праву. како може сада једна страна, како може друга страна, значи или једно или друго, спроводимо или не спроводимо. Значи, то су те неке дилеме које се јављају поводом овог Предлога покрајинске скупштинске одлуке, и желео бих само још да додам да ова одлука као што и сваки симбол има и зато се и зове симбол, има једну поруку, а овај симбол упућује по нашем перципирању једну негативну поруку према свима онима који не припадају већинском народу, али су аутохтони народи у Војводини и ту су већ вековима који ту живе и који ту делују и који се добро сећају шта се ту дешавало још и пре непуних сто година, рецимо, тако да када говоримо о историјском контексту, о историјској припадности нечега и нечему што је традиција и није традиција, онда молим вас да узмете и ове параметре у обзир.
И на крају свог излагања бих желео само да кажем да логиком сваке политике, господин Пастор и Савез војвођанских Мађара више нема никакво право да говори у име читаве мађарске заједнице у Војводини.
ДАМИР ЗОБЕНИЦА:
Ја се извињавам што морам да Вас прекинем, али ово заиста није тема. Ви ћете са господином Пастором морати мимо ове тачке дневног реда да расправите ваше односе.
АРОН ЧОНКА:
Господин Пастор је говорио у том контексту и говорио је испред читаве мађарске заједнице, а он нема право да говори у име читаве мађарске заједнице…
ДАМИР ЗОБЕНИЦА:
Већ сте једном то рекли, а сад сам вас и други пут пустио да своју мисао завршите.
АРОН ЧОНКА:
То је важно због тога да се једноставно у јавности зна да он може да говори само у име оних бирача који су гласали за њега, као што ја могу у име оних бирача који су гласали за нашу политичку опцију.

Дакле, примена ове Одлуке, као што је и то господин Корхец указао, може да донесе и огромне трошкове свим оним институцијама које нису припремљене за спровођење ове Одлуке. Видимо да у сфери рационализације се људи отпуштају и локалне самоуправе се упућују на штедњу и све и онда сад одједном стиже једна оваква одлука са казненим одредбама која ће приморати све те субјекте да уђу у сасвим један непланирани трошак. Да ли ће им можда Покрајина пружити неку помоћ у спровођењу ове Одлуке, то би, ја мислим, било коректно, и мислим да би Покрајина за то требала да се припреми. Захваљујем.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése