2016. szeptember 30., péntek

Izveštaj o ostvarenju budžeta APV za prvih 6. meseci - A VAT költségvetésének megvalósításáról a 2016. első 6 hónapjában

1.     ИЗВЕШТАЈ О ИЗВРШЕЊУ ПОКРАЈИНСКЕ СКУПШТИНСКЕ ОДЛУКЕ О БУЏЕТУ АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ ВОЈВОДИНЕ ЗА 2016. ГОДИНУ У ПЕРИОДУ ЈАНУАР - ЈУН 2016. ГОДИНЕ

АРОН ЧОНКА:
Захваљујем, господине председниче.
Желим да кажем, поводом ове тачке дневног реда, да је материјал који смо добили заиста обиман и веома исцрпан. Мени се чини чак и довољно детаљан. Оно што је мени, приликом прегледа овог материјала, запало за очи, а то су неке диспропорције на које бих желео заправо да скренем пажњу. Једна таква опаска се односи на саму структуру средстава са приходовне стране, када погледамо да је, ако сам добро рачунао, приближно 70% тих средстава заправо везан за нека трансферна средства, на која немамо никакав утицај, онда морамо да кажемо да ту заиста треба нешто да се уради, по том питању, да се то некако извади из те свеукупне масе, или да се погледа шта би могло да се уради по том неком финансирању Војводине, па да разговарамо о нечему на шта заиста можемо и да утичемо. С друге стране, приметио сам такође неке диспропорције, на пример, код средстава која на приходовној страни долазе из ставке пореза зараде.
Наиме, недавно је Национална служба за запошљавање изнела један податак, да је рекордна запосленост у Војводини и да никада није било толико добро као сада, и када погледам средства која се остварују на основу пореза из зарада и тог неког броја који је Национална служба за запошљавање саопштила у јавности, онда ту видимо неку диспропорцију, видимо да ту нешто није у реду. Или статистика не штима, или нешто друго не штима.
Затим, што се тиче неких прихода из приватизације, видимо да то доста споро иде и исто тако, тек ту и тамо у траговима препознајем нека средства која долазе покрајини, на пример из закупа за државно земљиште. Заиста не знам у чему је разлог да се то толико споро и толико мало остварује. Да ли покрајина има неке механизме да то све испрати и да погледа и да покуша те све неке приходе да наплати, како бисмо имали што више средстава у буџету и да би то могли да усмеримо у оном правцу и у оне циљеве који су за нас битни?
Са расходовне стране желео бих само да укажем на нешто, а везано је за списак оних лица што физичких, што правних, која су учествовала на разним конкурсима, и када сам посматрао овако тај неки списак и гледао места из којих долазе они који су конкурисали или који су победили на конкурсима, ту сам приметио једну диспропорцију, а односи се на то да је гро оних који су добили на овим конкурсима углавном из Новог Сада или из непосредне околике Новог Сада, а ту и тамо се тек појављује неко име или презиме са пребивалиштем рецимо из Потисја. Мислим да би се требала обратити пажња и на то приликом конкурса и када се ти конкурси процењују да се обрати пропорција и на неку регионалну припадност.

И, на крају ми дозволите само овако две дигресије које су на неки начин везане за ове дискусије које су претходници који су о овоме дискутовали изнели овде, једна таква дигресија се односи на то заиста је симпатично то када разговарамо о покрајинској власти у последњих, рецимо, 15-16 година ко је шта урадио или шта није урадио и како је било и шта је било, а са друге стране заборављамо да је део те исте власти и сада присутан у овој садашњој. А друга дигресија се односи на излагање колегинице која се залаже за то да се подигне ниво оних новчаних средстава који се намењује ученицима за аутобуске карте, апсолутно подржавам и апсолутно се слажем, како не би дошло до немилих сцена као што је она била у Молу када се један 18-годишњак због немаштине и због тога што нема ни за аутобуску карту, да би могао да заврши своје школовање, обесио. И остаје један жал што иста колегиница није са оваквим јаким наступом наступила у Управном одбору Градске библиотеке у Сомбору, јер да је тако наступила вероватно не би био оволики број отпуштања. Захваљујем.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése